Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, którym się dzielimy w czasie kolacji wigilijnej. Takie opłatki od wielu wieków się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres od września do grudnia, bowiem to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki będą się pojawiać.
Wykonuje się je wyłącznie z dwóch składników, to znaczy mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę prasuje się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i tnie na nieduże kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się specjalne matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz